Se vas a pasar por Galicia este veran, o teu padal agradeceracho. Ademáis dos seu fermosos paisaxes verdes, costas salvaxes e gastronomía caseira para gourmets, as bebidas típicas galegas son outro dos principais atractivos das nosas terras. Neste artigo queremos destacar cinco delas que non puedes deixar de catar nestes lares.
1. Ao rico viño!: Galicia é famosa pola calidade do seus viños dende tempos inmemoriais, xa que en época do Imperio romano estas bebidas exportábanse a Roma para as celebracións imperiais. Os máis destacados son os exquisitos brancos afroitados como o Albariño -un acompañamento ideal para os mariscos- e os seus frescos tintos de moderada maduración.
2. Augardente: Nas mesas galegas nunca falta un bo chupito de licor de herbas caseiro para pechar a dixestión e brindar cos seres queridos. Trátase dunha bebida de alta graduación, obtida a partir da uva da que se extraiu o mosto para facer o viño. En moitos fogares tómase incorporado co café e os tres máis coñecidos son o branco ou transparente, e o xa citado de herbas e os tostados.
3. Queimada: A popular queimada é a bebida máis xenuina e máxica das terras galegas, con unha longa tradición e simbolismo ás súas costas e propia de numerosos festexos. Está composta dunha mezcla de augardente branco, azucre en proporción 1/10 co augardente, froitas -laranxa, mazá e uvas pasas ata plátano e pexegos, segundo o gusto que se lle queira dar, tanto en cru como en zume, aínda que os puristas non admiten máis que cortiza de limón en cantidade escasa-, e grans de café. Para a súa preparación énchese o cucharón de augardente e préndeselle lume, incorporándoo ardendo ao recipiente para que prenda a mestura. Tamén é clásico recitar un “conxuro contra o meigallo” en presenza das chamas.
4. A nosa cervexa: A nosa rica cervexa, agora de expansión internacional e con moitos premios e distincións. Elabóranse distintas cervexas na nosa comunidade, tanto en modo industrial como de modo artesanal, pero todas elas exquisitas. Probaas ben fresquiñas na túa terraza preferida, á beira do mar ou nun dos múltiples locais que salpican a xeografía de Pontevedra.
5. Licor café: Esta bebida doce e forte é derivada do aguardiante e segundo a súa preparación, ten diferentes texturas e sabores, primando o gusto do seu creador. O máis habitual é que non conteña máis bebida alcohólica que o augardente, no cal se depositan grans de café, azucre e canela, á que se engade monda de laranxa e anís. Déixase macerar por un mínimo de 6 meses para que o licor absorba o maior sabor posible e bébese frío en chupito ou copa. Aínda non o probaches?
Agora só che queda viaxar a Galicia e probar estas deliciosas bebidas típicas para escoller a túa favorita.